Double Fish Volant Phoenix

Kezem közé került a VOLANT-PHOENIX,  kevésbbé ismert kínai gyártótól  a Double Fish -től.

Logo-Double fish (004)

Igaz, Kínában a Double Fish egy ismert és népszerű  asztalitenisz márka,  és évtizedek óta a  nagy kínai és nemzetközi versenyek szponzorai közé tartozik. Mind az  asztalok használata miatt, de főleg máig minden nagyobb versenyen a Double Fish VOLANT a jelenlegi Világbajnokság, Olimpia és WTT versenyek labdája. 


Rendelésénél csak véletlenül esett a választásom a Volant-Phoenix borításra. Öszíntén szólva nem volt nagy elvárásom a borítástól ... megint "csak egy olcsó kínai borítás lesz"- gondoltam. 
Volant-Phoenix
OSP Vario AC+ fával játszok, és STIGA DNA Dragon Grip borításokat használok, így a ragadós kínai típusú borítás számomra nem idegen. Mivel a Stigának gyakran vannak kiesései a gyártásban, ezért például a fekete Dragon Grip már kb. 2 hónapja nem elérhető. Ezért érthető,  hogy valami olyat keresek, amit tudok használni helyette.  

Választásaim ezekre a borításokra estek. Tibhar Hybrid K3Friendship Battle IIDHS Hurricane 8 Hard, végül Nittaku Hurricane 3 TURBO Blue. A Hybrid K3 kívül mindegyik borítást Falco Long Boosterrel tunningoltam be, de ez egy másik teszt és cikk lenne. Mindegyik borítás valamiben igazán jó volt, de teljesen egyik sem hozta azokat az elvárásokat, amit a DNA Dragon Grip adott nekem. 


Ha értékelnem kellene, a rangsorom a következő lenne :
1) Nittaku Hurricane PRO 3 TURBO Blue / Tibhar Hybrid K3
2) DHS Hurricane 8 Hard
3) Friendship Battle II
... de azt kell mondanom, hogy az összes borítás kellemesen meglepett, és megértem, miért olyan népszerűek a vásárlók körében.

Volant-Phoenix_4
Szóval nem voltak nagy elvárásaim, amikor kezembe kerültek ezek a Double Fish VOLANT-Phoenix borítások. Még a 8000 Ft körüli ár miatt is arra számítottam, hogy ez egy újabb olcsó kínai borítás lesz, de már a csomagolás is meglepő volt. Nem egy klasszikus vákuumcsomagolt kínai borítás, hanem egy olyan, amit még a TOP márkák is megrigyelhetnek, mint a Stiga vagy a Butterfly. Újra nyitható, kiváló minőségű, tényleg nagyon igényes munkát végzett a tervező. A borítás és a márka arca nem más, mint a korábbi világbajnok Liu Shiwen. A borító díszes, igazán szép részletekkel, praktikus nyílásokkal, ahol a borító színe és a másik oldalon lévő szivacs színe is látszik.

A fekete borításnak minőségi kék szivacsa van, ilyet csak a kimondottan nagyon drága kínai DHS borításoknál láttam.

A piros borításnak világoslila szivacsa van, tapintásra egyformán kemény. 

Mindkét borítás kimondottan igényesen néz ki !

Volant_phoenix_3Mindkét borítást 2 egyforma fára ragasztottam OSP Vario AC+, hogy lássam a lehetséges különbséget a színek közt. Lat-X ragasztót használok, 2 réteg a fára és 2 réteg a borításra, aztán 12 órát préselem. 

ELSŐ BENYOMÁSOK:

A borítás kemény, a borításon kínai 40° van feltüntetve. Ez európai 50-52° ... de érzésre 55.-ös Dragon Grip-hez hasonlítanám.

Amikor levettem a védőfóliát, a borítás felülete ragadós és fényes. Labda pattogtatásánál érzem, hogy lassabb mint a Dragon Grip, de biztosan gyorsabb mint a Nittaku Hurricane 3 TURBO Blue, amelytől kevésbé ragadós.

Asztalnál nagy meglepetés. Első ütéstől nagyon jónak érzem, nem mint a többi Kínai borítás, Inkább közelebb van egy új modern hibrid borításhoz, vagy a nagyon drága DHS borításokhoz. A tesztelt kínai borításokat be kellet ütni  ... ezt nem !
A borítás az első ütéstől dinamikus, sőt katapult is van benne, ami a kínai borításoknál nem jellemző. A borítás magasabb ívet generál, mint a hasonló társai, így igazán nagy pörgést lehet velük elérni, kisebb kéz vagy csukló mozdulattal is az asztal felett, de igazán nagy pörgést klasszikus topspin ütéssel lehet létrehozni. 

Ez a borítás egyik leggyorsabb Kínai borítás amit próbáltam.
A többit tuningoltam, ezt nem, és gyorsabb tuning nélkül is. A másik borítás tuninggal is lassabb, a  PHOENIX  gyorsabb és még egy osztállyal jobb ! 

Topspin - könnyen játszható nagy pörgetéssel. Egyszerű pörgetés az asztal felett is.

Szervafogadás
- itt egy kicsit meglepett, mert a kínai borításokkal általában könnyű szervát fogadni. A Phoenix érzékeny a bejövő falsra, hasonló az európai borításokhoz. A szervafogadás az elején elég magasra megy. De ha már megszoktam, a fogadás biztos, rövid, a nyeséseknél a sok alsó fals miatt az ellenfélnek gondja van.

Szerva - nagy előnye ennek a borításnak. Óriási alsó vagy oldalsó rotáció. Nagyon könnyen kivitelezhető a rövid adogatás is.
Nyesés - nagyon erős. A nyesett labda az asztalra esik és alacsonyan, laposan ugrik el attól.
Blokkolás - nagyon pontos, könnyen játszható. Eleinte meg kell szokni az ívet, mert az asztal mögé ment hosszúra, de amikor megszoktam, már kimondottan élvezetes és könnyű és főleg nagyon pontos.Értékelésem 

Számomra egyértelműen ez az egyik legjobb kínai borítás. Több drága National verziót is kipróbáltam, de ez minden tekintetben felülmúlja azokat. Rögtön a ragasztástól kezdve remekül működik, de minél tovább van a fán, annál jobb. Két hét és kb. 20 óra tesztelés után a borítás olyan jó, mint újkorában. Bár a Dragon Grip egy nagyon gyors hibrid borítás, nem érzek sebességvesztést, amikor a Phoenix borítással játszom. A szezon során még éles meccseken sem okozott gondot a váltás. A borítás biztosan marad a fán.